Groei gerelateerde knieklachten (groeipijn)

Actieve kinderen en adolescenten ontwikkelen vaak knieklachten. De klachten die gepaard gaan met groeispurten noemen wij groei gerelateerde pijnklachten.

Typisch voor groei gerelateerde klachten is dat deze klachten zich ontwikkelen tijdens groeispurten van kinderen. Bij meiden kan dit voorkomen vanaf leeftijd 10 en bij jongens vaker vanaf 12 jaar.

Maak een afspraak

Altijd binnen 48 uur een afspraak
  Waarom ontstaan ze?

  Tijdens een groeispurt verandert het lichaam van een kind in een korte periode. De flinke toename in lengte zorgt ervoor dat het lichaam weer even tijd nodig heeft om bewegingen goed te kunnen coördineren. Je ziet dan vaak ook dat een kind anders begint te rennen. Het oogt wat inefficiënt.

  Tijdens een groeispurt verliest het lichaam lenigheid en coördinatie, waardoor het lichaam tijdens sport kwetsbaarder wordt vanwege de afname van belastbaarheid. De pezen, spieren en gewrichten worden dan zwaarder belast dan ze eigenlijk aan kunnen.

  Typische groei gerelateerde knieklachten lokaliseren zich onder de knieschijf waar de pees aanhecht op het bot (tuberositas tibiea). Ook pijn aan de binnenkant van de knie is een bekende pijnklachten.

  Vaak voelen sporters de pijn tijdens sprinten, springen en afremmen. Wanneer de overbelasting toeneemt kan de pijn ook na het sporten nog voelbaar zijn.

  Ziekte van Osgood-Schlatter

  Deze aandoening komt heel vaak voor. We zien deze ziekte vaak bij jonge sporters tijdens de groeispurt van de puberteit. Bij jongens is dit vaak rond de leeftijd van 13-15 jaar (maar vroeger kan ook).

  Bij meisjes ontwikkelen de klachten zich net iets vroeger dan bij jongens. Het gaat om pijn aan de voorkant van de knie, net onder de knieschijf.

  De pijn verdwijnt in rust en wordt erger tijdens het sporten. De plaats van de pijn is meestal heel specifiek, net daar waar de pees van de knieschijf is aangehecht aan het scheenbeen.

  De ziekte van Osgood-Schlatter wordt voornamelijk gezien bij jongeren die een sport beoefenen met veel lopen en springen. Doorgaans is slechts één knie aangetast, maar het is ook mogelijk dat beide knieën tegelijkertijd last geven.

  Ziekte van Osgood-Schlatter

  Sinding-Larsen-Johansson-letsel

  Dit is een gelijkaardig probleem als de ziekte van Osgood-Schlatter. Kenmerkend is dat het kind ongeveer 10 jaar oud is, soms zelfs jonger.

  Deze ziekte komt minder vaak voor dan Osgood-Schlatter en de klachten situeren zich voornamelijk net aan de onderkant van de knieschijf. De klachten zijn gelijkaardig aan die bij een ‘Jumper’s knee’ (springersknie of patellatendinopathie).

  Sinding-Larsen-Johnson

  Wat kan STC-Ede doen?

  Wij zullen met behulp van oefeningen en advies de klachten verminderen, zodat de sporter zo min mogelijk hoeft te missen van zijn sport.

  Deze therapeuten staan voor je klaar

  Stefan

  Stefan

  Eigenaar - Fysiotherapeut

  Stefan, geboren op 21-2-1986, is werkzaam sinds 2007 als fysiotherapeut. Sinds 2014 is hij afgestudeerd als MSc. Sportfysiotherapeut aan de Hogeschool van Utrecht.

  Lees meer over Stefan

  Daniel

  Daniël

  Eigenaar - Fysiotherapeut

  Daniël, geboren op 6-1-1989, heeft meer dan 13 jaar ervaring in de fysiotherapie. Daniël heeft veel ervaring, kennis en expertise in het behandelen van (top)sporters.

  Lees meer over Daniël

  Stefan

  Eigenaar - Fysiotherapeut

  Stefan, geboren op 21-2-1986, is werkzaam sinds 2007 als fysiotherapeut. Sinds 2014 is hij afgestudeerd als MSc. sportfysiotherapeut aan de Hogeschool van Utrecht.

  Lees meer over Stefan

  Daniël

  Eigenaar - Fysiotherapeut

  Daniël, geboren op 6-1-1989, heeft meer dan 13 jaar ervaring in de fysiotherapie. Daniël heeft veel ervaring, kennis en expertise in het behandelen van (top)sporters.

  Lees meer over Daniël

  Fysiotherapie STC-Ede

  Waarom kiezen voor Sportfysiotherapie & Trainingscentrum Ede?

  Wij weten dus als geen ander hoe is het om te revalideren. Onze persoonlijke ervaring en specialistische kennis zetten wij in voor jouw specifieke situatie.

  Dit is wat ons nog meer kenmerkt:

  • Sterke connecties in een netwerk van knie-specialisten, zoals orthopeden en bewegingsagogen.
  • Master opgeleide Sport Fysiotherapeuten.
  • Prominent lid van werkgroep “voorste kruisband” van het ziekenhuis Gelderse Vallei.
  Sportfysiotherapie & Trainingscentrum Ede

  Wij helpen je graag verder

  Ik wil graag mailen

  Ik wil graag WhatsAppen

  Bel STC-Ede op 0318-794444
  Open chat
  Hallo,
  Hoe kunnen wij je helpen?