Voorste kruisband scheur

In de knie bevinden zich twee kruisbanden. De voorste- en achterste kruisband.

Maak een afspraak

Altijd binnen 48 uur een afspraak
  Wat is de voorste kruisband?

  In de knie bevinden zich twee kruisbanden. De voorste- en achterste kruisband. De voorste kruisband loopt centraal in de knie en stabiliseert de knie in voor- en achterwaartse richting. De voorste kruisband remt het naar voren schieten van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen af. De band is ongeveer 35 tot 40 mm lang.

  De voorste kruisband bevat bloedvaten, zenuwuiteinden en zenuwreceptoren. De zenuwuiteinde en receptoren zorgen ervoor dat de hersenen informatie krijgen over de stand van je kniegewricht. Dit wordt propriocepsis genoemd.

  Voorste kruisband gescheurd

  Voorste kruisband gescheurd

  De voorste kruisband kan scheuren door een verzwikking van de knie. Bij de meeste sporters scheurt de voorste kruisband zonder contact van een andere sporter. Het moment, snelheid en stand van het hele lichaam heeft invloed op het scheuren van je voorste kruisband.

  Vooral sporten met wenden, keren, springen en landen kunnen een voorste kruisband laten scheuren. Denk aan landen na een sprong, waarbij de knie draait en naar binnen zakt. Ook het veranderen van richting op hoge snelheid kan zorgen dat de voorste kruisband scheurt.

  Symptomen

  De voorste kruisband scheurt snel, ongeveer 45 milliseconden. Vaak hoor je als sporten een knoep of scheurend geluid. Ook medespelers horen vaak deze harde knoep of scheur.

  Naast het geluid heeft de sporter ook het gevoel of het bovenbeen even loskomt van het onderbeen. Na een voorste kruisbandscheur kan het zijn dat je even nog kan doorspelen of geen pijn voelt. Andere sporters kunnen daarentegen het been niet meer goed belasten.

  Omdat de voorste kruisband goed voorzien wordt van bloed zal er bij een scheur bloed in de knie komen. Na een paar uur kan je knie dik en stijf aanvoelen. Uiteraard zal de knie pijn doen, maar dit is zeker niet het belangrijkste symptoom bij voorste kruisbandletsel.

  Een instabiele knie of giving-way tijdens dagelijkse activiteiten is een belangrijke indicator om er van uit te gaan dat de voorste kruisband beschadigd is.

  Instabiele knie

  Een instabiele knie voelt alsof je alle controle over je been verliest tijdens onschuldige activiteiten. Zoals omdraaien, lopen, traplopen of afstappen van een fiets.

  Deze instabiele momenten kunnen pijn doen, omdat de knie andere structuren onder druk zet. Wanneer je te vaak instabiele momenten ervaart in je knie kan er nevenschade ontstaan aan je kraakbeen, meniscus of andere banden.

  Beoordelen schade

  In Ede is de zorg omtrent de acute knieletsel goed geregeld. Het ziekenhuis Gelderse Vallei heeft geïnvesteerd in orthopedische chirurgen met veel kennis en ervaringen omtrent acute knieletsel.

  Het ziekenhuis heeft daarnaast een netwerk opgezet met verschillende fysiotherapiepraktijken in de omgeving waarvan ze weten dat ze veel ervaring hebben met kruisbandletsel. Onze praktijk is hierbij aangesloten.

  Ga naar een specialistische arts of fysiotherapeut om een goede en betrouwbare diagnose te krijgen. Door onze samenwerking met deze orthopedische chirurgen kunnen wij ervoor zorgen dat je binnen 2 weken gezien wordt door deze arts.

  Zelftest om voorstekruisband schade te beoordelen

  Test van Lelli

  De test van Lelli, lever sign, kan je gebruiken om te beoordelen of de voorstekruisband nog functie heeft. Er wordt een vuist onder de kuit geplaats. De plaats van je vuist is ongeveer op 1/3 van de kuit vanaf je knieholte gezien. Met de andere hand wordt het been naar beneden gedrukt.

  Een positieve test, dus vermoedelijke een voorstekruisband scheur, is wanneer de hiel niet omhoog komt wanneer de benedenwaartse druk wordt toegepast.

  Revalidatie

  Wanneer je de voorste kruisband scheurt, is revalidatie nodig om weer je sport te kunnen hervatten. Of een reconstructie van de voorste kruisband nodig is aan de hand van een operatie is afhankelijk van het individu. Er bestaat geen universele behandeling.

  Een reconstructie van je voorste kruisband wordt vaak gemaakt van je eigen pezen. De hamstringpees, knieschijf pees of quadricepspees kan hiervoor gebruikt worden. Welke gebruikt wordt bepaald de arts. Jouw “oude” voorste kruisband wordt zo goed mogelijke gereconstrueerd met behulp van je eigen pees.

  De belangrijkste reden om een operatie te overwegen is blijvende functionele instabiliteit in het dagelijks leven of tijdens sport. Leeftijd speelt hierin ook een rol. Boven de 35 jaar wordt er vaker gekozen om niet te opereren. Echter wordt het wel gedaan als de instabiliteit blijft.

  Voorafgaand de operatie wordt de knie getraind. Dit heet preoperatief trainen. Hoe beter je de operatie ingaat, hoe beter de knie eruit komt. Deze fase duurt meestal 6 weken. Bij STC-Ede kan je een preoperatief abonnement afnemen om zodat je niet een tekort hebt in je verzekering.

  Na je operatie volgt een intensief revalidatietraject van minimaal 9 maanden.

  Deze therapeuten staan voor je klaar

  Stefan

  Stefan

  Eigenaar - Fysiotherapeut

  Stefan, geboren op 21-2-1986, is werkzaam sinds 2007 als fysiotherapeut. Sinds 2014 is hij afgestudeerd als MSc. Sportfysiotherapeut aan de Hogeschool van Utrecht.

  Lees meer over Stefan

  Daniel

  Daniël

  Eigenaar - Fysiotherapeut

  Daniël, geboren op 6-1-1989, heeft meer dan 13 jaar ervaring in de fysiotherapie. Daniël heeft veel ervaring, kennis en expertise in het behandelen van (top)sporters.

  Lees meer over Daniël

  Stefan

  Eigenaar - Fysiotherapeut

  Stefan, geboren op 21-2-1986, is werkzaam sinds 2007 als fysiotherapeut. Sinds 2014 is hij afgestudeerd als MSc. sportfysiotherapeut aan de Hogeschool van Utrecht.

  Lees meer over Stefan

  Daniël

  Eigenaar - Fysiotherapeut

  Daniël, geboren op 6-1-1989, heeft meer dan 13 jaar ervaring in de fysiotherapie. Daniël heeft veel ervaring, kennis en expertise in het behandelen van (top)sporters.

  Lees meer over Daniël

  Fysiotherapie STC-Ede

  Waarom kiezen voor Sportfysiotherapie & Trainingscentrum Ede?

  Wij weten dus als geen ander hoe is het om te revalideren. Onze persoonlijke ervaring en specialistische kennis zetten wij in voor jouw specifieke situatie.

  Dit is wat ons nog meer kenmerkt:

  • Sterke connecties in een netwerk van knie-specialisten, zoals orthopeden en bewegingsagogen.
  • Master opgeleide Sport Fysiotherapeuten.
  • Prominent lid van werkgroep “voorste kruisband” van het ziekenhuis Gelderse Vallei.
  Sportfysiotherapie & Trainingscentrum Ede

  Testimonials

  Hoe ervaart men onze Zorg?

  Top Fysio!

  Top fysio! Stefan en Daniël zijn heel erg goed in hun vak en proberen je zo snel mogelijk weer fit te krijgen!

  Sven van Asselt

  Beste Fysio uit Ede en omstreken.

  Beste Fysio uit Ede en omstreken. Kom er inmiddels al 3 jaar en al aan meerdere klachten goed geholpen. Contact is ook heel makkelijk te leggen via Whatsapp en ze hebben altijd plek. Grote aanrader!

  Joris Sturm

  Lees alle testimonials

  Sportfysiotherapie & Trainingscentrum Ede

  Wij helpen je graag verder

  Ik wil graag mailen

  Ik wil graag WhatsAppen

  Bel STC-Ede op 0318-794444
  Open chat
  Hallo,
  Hoe kunnen wij je helpen?