Preventie

Blessurepreventie is een belangrijk aspect van training voor elke atleet, en vrouwelijke atleten zijn hierbij geen uitzondering. Vrouwelijke atleten hebben 2 tot 4 keer zoveel kans voor het oplopen van een zware voorstekruisbandletsel.

Maak een afspraak

Altijd binnen 48 uur een afspraak




    Hoe ontstaan de meeste blessures?

    Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan blessures bij vrouwelijke atleten, zoals een gebrek aan kracht, slechte bewegingskwaliteit, gebrek aan stabiliteit en bepaalde anatomische factoren. Gelukkig zijn er stappen die atleten kunnen nemen om blessures te voorkomen en hun prestaties te verbeteren.

    Hoe voorkom je blessures?

    Krachttraining is een essentieel onderdeel van blessurepreventie voor vrouwelijke atleten. Veel vrouwen zijn van nature minder sterk dan mannen, waardoor ze een verhoogd risico op blessures hebben. Door regelmatig krachttraining te doen, kunnen vrouwelijke atleten hun spieren versterken en de belastbaarheid van hun gewrichten vergroten. Dit kan helpen om blessures te voorkomen en de algehele prestaties te verbeteren. Focus bijvoorbeeld op het trainen van de grote spiergroepen zoals de benen, rug en borstspieren.

    Naast krachttraining is de kwaliteit van bewegen ook van groot belang. Vrouwelijke atleten moeten ervoor zorgen dat ze goede bewegingspatronen hebben om blessures te voorkomen. Dit betekent dat ze zich bewust moeten zijn van hun houding en techniek bij verschillende oefeningen. Het is belangrijk om de juiste vorm te behouden en niet te compenseren door andere spieren te gebruiken.

    Een goede manier om dit te doen is door regelmatig met een coach te werken die kan helpen bij het verbeteren van de techniek en het corrigeren van eventuele slechte gewoontes.

    Preventie STC-Ede

    Oefeningen voor stabiliteit

    Stabiliteit is een andere belangrijke factor bij blessurepreventie. Vrouwelijke atleten moeten zich richten op het verbeteren van hun stabiliteit door middel van oefeningen zoals evenwichtsoefeningen en core-stabilisatie oefeningen. Dit kan helpen om de stabiliteit van de gewrichten te vergroten en de kans op blessures te verminderen. Een goede manier om stabiliteit te verbeteren is bijvoorbeeld het trainen met onstabiele oppervlakken zoals een balance board of een Bosu bal.

    Tot slot moeten vrouwelijke atleten zich bewust zijn van de anatomische factoren die een rol kunnen spelen bij blessures. Bijvoorbeeld, vrouwen hebben van nature bredere heupen dan mannen, wat kan leiden tot veranderingen in de hoek van de knieën en een verhoogd risico op knieblessures. Door zich bewust te zijn van deze anatomische verschillen, kunnen vrouwelijke atleten hun training aanpassen om blessures te voorkomen. Zo kan er bijvoorbeeld meer aandacht besteed worden aan het trainen van de bilspieren om de stabiliteit in het heupgebied te vergroten.

    Deze therapeuten staan voor je klaar

    Stefan

    Stefan

    Eigenaar - Fysiotherapeut

    Stefan, geboren op 21-2-1986, is werkzaam sinds 2007 als fysiotherapeut. Sinds 2014 is hij afgestudeerd als MSc. Sportfysiotherapeut aan de Hogeschool van Utrecht.

    Lees meer over Stefan

    Daniel

    Daniël

    Eigenaar - Fysiotherapeut

    Daniël, geboren op 6-1-1989, heeft meer dan 13 jaar ervaring in de fysiotherapie. Daniël heeft veel ervaring, kennis en expertise in het behandelen van (top)sporters.

    Lees meer over Daniël

    Stefan

    Eigenaar - Fysiotherapeut

    Stefan, geboren op 21-2-1986, is werkzaam sinds 2007 als fysiotherapeut. Sinds 2014 is hij afgestudeerd als MSc. sportfysiotherapeut aan de Hogeschool van Utrecht.

    Lees meer over Stefan

    Daniël

    Eigenaar - Fysiotherapeut

    Daniël, geboren op 6-1-1989, heeft meer dan 13 jaar ervaring in de fysiotherapie. Daniël heeft veel ervaring, kennis en expertise in het behandelen van (top)sporters.

    Lees meer over Daniël

    Fysiotherapie STC-Ede

    Waarom kiezen voor Sportfysiotherapie & Trainingscentrum Ede?

    Wij weten dus als geen ander hoe is het om te revalideren. Onze persoonlijke ervaring en specialistische kennis zetten wij in voor jouw specifieke situatie.

    Dit is wat ons nog meer kenmerkt:

    • Sterke connecties in een netwerk van knie-specialisten, zoals orthopeden en bewegingsagogen.
    • Master opgeleide Sport Fysiotherapeuten.
    • Prominent lid van werkgroep “voorste kruisband” van het ziekenhuis Gelderse Vallei.
    Sportfysiotherapie & Trainingscentrum Ede

    Testimonials

    Hoe ervaart men onze Zorg?

    Top Fysio!

    Top fysio! Stefan en Daniël zijn heel erg goed in hun vak en proberen je zo snel mogelijk weer fit te krijgen!

    Sven van Asselt

    Beste Fysio uit Ede en omstreken.

    Beste Fysio uit Ede en omstreken. Kom er inmiddels al 3 jaar en al aan meerdere klachten goed geholpen. Contact is ook heel makkelijk te leggen via Whatsapp en ze hebben altijd plek. Grote aanrader!

    Joris Sturm

    Lees alle testimonials

    Sportfysiotherapie & Trainingscentrum Ede

    Wij helpen je graag verder

    Ik wil graag mailen

    Ik wil graag WhatsAppen

    Bel STC-Ede op 0318-794444
    Open chat
    Hallo,
    Hoe kunnen wij je helpen?