Knieschijf uit de kom

De knieschijf, patella, kan uit de kom schieten. Meestal schiet de knieschijf naar buiten.

Maak een afspraak

Altijd binnen 48 uur een afspraak
  Knieschijf luxatie of subluxatie

  Wanneer de knieschijf volledig uit de kom schiet, wordt dat een luxatie genoemd. Een subluxatie is een gedeeltelijke verschuiving van de knieschijf.

  Een luxatie en subluxatie komt veel voor onder jongeren en kan voor veel beperkingen zorgen in het dagelijkse leven en met sportactiviteiten.

  Knieschijf uit de kom

  Oorzaak knieschijf luxatie

  Luxaties komen het vaak voor bij jonge sporters, voornamelijk vrouwen. Een luxatie of subluxatie ontstaat vaak op het sportveld door een draaibeweging waarbij de voet op de grond staat en het lichaam ineens van richting verandert.

  Ook lichamelijke factoren hebben invloed op het voorkomen van een (sub)luxatie van de knieschijf. Vooral het heup-, knie-, enkelgewricht en de bovenbeenspieren spelen hierbij een rol.

  Daarnaast kan het ook een anatomisch probleem zijn. Door een te hoge ligging, of te ondiep gootje of scheefstand van de knieschijf kan deze uit de kom schieten. Met beeldvormend onderzoek in het ziekenhuis kan dit beoordeeld worden.

  Klachten

  Bij een luxatie is er vrijwel direct pijn aan de knie merkbaar. Meestal schiet een knieschijf ook weer direct terug, maar in sommige gevallen is daar hulp voor nodig van een medische specialist.

  Naast pijn zal belasten moeilijk zijn en zal er zwelling (hydrops) in de knie zichtbaar zijn. Ook kan het zijn dat je weken na het trauma een mate van instabiliteit blijft voelen.

  Herstel

  In de eerste fase is rust nodig en kan koelen helpen om de pijn te verminderen. Druk (compressie) kan ook zinvol zijn om de zwelling te verminderen. Om de juiste advies of diagnose te krijgen is een bezoek aan de huisarts of sportfysiotherapeut aan te raden.

  Zelftest voor het beoordelen of de knieschijf instabiel is

  De J sign test beoordeelt de knieschijf op instabiliteit tijdens strekken.

  Wanneer de knieschijf naar buiten loopt, zoals in de video, kan het zijn dat de knieschijf instabiel is. Deze instabiliteit kan aangeboren zijn.

  Wat kan STC-Ede voor jou betekenen?

  Wij hebben ervaring in het diagnosticeren en behandelen van patella luxaties. Wij werken samen met twee orthopedische chirurgen waar we naartoe doorverwijzen.

  Deze beoordelen goed jouw knie en zijn specialisten in het opereren van deze knieschijf problemen. Samen zorgen wij ervoor dat je de beste keuze maakt om voor jouw knie, zodat je weer kan terugkeren naar jouw sport.

  Deze therapeuten staan voor je klaar

  Stefan

  Stefan

  Eigenaar - Fysiotherapeut

  Stefan, geboren op 21-2-1986, is werkzaam sinds 2007 als fysiotherapeut. Sinds 2014 is hij afgestudeerd als MSc. Sportfysiotherapeut aan de Hogeschool van Utrecht.

  Lees meer over Stefan

  Daniel

  Daniël

  Eigenaar - Fysiotherapeut

  Daniël, geboren op 6-1-1989, heeft meer dan 13 jaar ervaring in de fysiotherapie. Daniël heeft veel ervaring, kennis en expertise in het behandelen van (top)sporters.

  Lees meer over Daniël

  Stefan

  Eigenaar - Fysiotherapeut

  Stefan, geboren op 21-2-1986, is werkzaam sinds 2007 als fysiotherapeut. Sinds 2014 is hij afgestudeerd als MSc. sportfysiotherapeut aan de Hogeschool van Utrecht.

  Lees meer over Stefan

  Daniël

  Eigenaar - Fysiotherapeut

  Daniël, geboren op 6-1-1989, heeft meer dan 13 jaar ervaring in de fysiotherapie. Daniël heeft veel ervaring, kennis en expertise in het behandelen van (top)sporters.

  Lees meer over Daniël

  Fysiotherapie STC-Ede

  Waarom kiezen voor Sportfysiotherapie & Trainingscentrum Ede?

  Wij weten dus als geen ander hoe is het om te revalideren. Onze persoonlijke ervaring en specialistische kennis zetten wij in voor jouw specifieke situatie.

  Dit is wat ons nog meer kenmerkt:

  • Sterke connecties in een netwerk van knie-specialisten, zoals orthopeden en bewegingsagogen.
  • Master opgeleide Sport Fysiotherapeuten.
  • Prominent lid van werkgroep “voorste kruisband” van het ziekenhuis Gelderse Vallei.
  Sportfysiotherapie & Trainingscentrum Ede

  Testimonials

  Hoe ervaart men onze Zorg?

  Top Fysio!

  Top fysio! Stefan en Daniël zijn heel erg goed in hun vak en proberen je zo snel mogelijk weer fit te krijgen!

  Sven van Asselt

  Beste Fysio uit Ede en omstreken.

  Beste Fysio uit Ede en omstreken. Kom er inmiddels al 3 jaar en al aan meerdere klachten goed geholpen. Contact is ook heel makkelijk te leggen via Whatsapp en ze hebben altijd plek. Grote aanrader!

  Joris Sturm

  Lees alle testimonials

  Sportfysiotherapie & Trainingscentrum Ede

  Wij helpen je graag verder

  Ik wil graag mailen

  Ik wil graag WhatsAppen

  Bel STC-Ede op 0318-794444
  Open chat
  Hallo,
  Hoe kunnen wij je helpen?